Latviešu literārās valodas vārdnīca
64 265 šķirkļi
kafija
kafija -as, s.
1.Madaru dzimtas tropu koks vai krūms, no kura sēklām (pupiņām) gatavo dzērienu.
PiemēriKafijas plantācija.
  • Kafijas plantācija.
  • Kafijas augu augļi ir kauleņi ķiršu lielumā ar sulīgu perikarpu un diezgan cietu sēklu..
  • Kā liecina seni raksti, abesīniešu gani.. bija novērojuši, ka viņu kazas parasti kļuva jautras un nebēdīgas, kad tās mielojās ar kafijas koka lapām un pupiņām.
2.Šī koka vai krūma sēklas (pupiņas). Pārtikas produkts – īpaši apstrādātas (grauzdētas, pulverī samaltas) šī koka vai krūma sēklas. Šī pārtikas produkta surogāts, ko parasti gatavo no cigoriņiem, miežiem, ozolzīlēm.
PiemēriGrauzdēt kafiju.
  • Grauzdēt kafiju.
  • Malt kafiju.
  • Kafijas dzirnaviņas.
  • Iebērt kannā kafiju.
  • Māte pašlaik gatavoja kafiju: krāsnī uz pannas grauzdēja ozola zīles, burkānus, miežu graudus.
2.1.Dzēriens, kas pagatavots no šī pārtikas produkta vai tā surogāta.
PiemēriDzert kafiju.
  • Dzert kafiju.
  • Kafija ar pienu.
  • Kafija ar krējumu.
  • Kafijas servīze.
  • Kafiju kā uzmundrinošu dzērienu pirmie sāka lietot arābi ap 15. gadsimta vidu.
  • Kafija tiešām bija karsta, melnais šķidrums smaržoja un reibināja..
  • Bērsons apsēdās pie galdiņa, kur uz linu sedziņas bija nolikta kafijas kanna un divas tasītes.
Stabili vārdu savienojumiBalta kafija. Kafijas kanna. Melna kafija.
  • Balta kafija sar. Kafija ar piena vai krējuma piedevu.
  • Kafijas kanna Kanna kafijas pasniegšanai galdā. Kanna kafijas vārīšanai. Kafijkanna.
  • Melna kafija Kafija bez piena vai krējuma piedevas.
2.2.Šī dzēriena dzeršana. Viesības, kurās pasniedz galvenokārt šo dzērienu.
PiemēriPēcpusdienas kafija.
  • Pēcpusdienas kafija.
  • Ielūgt uz kafiju.
Stabili vārdu savienojumiDabiskā kafija. Pupiņu kafija. Šķīstošā kafija.
  • Dabiskā kafija idioma Pupiņu kafija.
  • Pupiņu kafija Pārtikas produkts, kas iegūts no kafijas koka vai krūma sēklām. Dzēriens, kas pagatavots no šī pārtikas produkta.
  • Šķīstošā kafija idioma Pārtikas produkts, ko iegūst, ekstrahējot ūdenī šķīstošo kafijas vielu un pēc tam izdalot sauso vielu no ekstrakta. Dzēriens, kas pagatavots no šī pārtikas produkta.
Avoti: 4. sējums