Latviešu literārās valodas vārdnīca
85 581 šķirklis
konservēt
konservēt -ēju, -ē, -ē, pag. -ēju; trans.
1.Speciāli gatavot (piemēram, pasterizējot, sterilizējot, marinējot, sālot, skābējot, kaltējot, saldējot) ilgstošai uzglabāšanai (pārtikas produktus, barību).
PiemēriKonservēt gaļu.
1.1.Būt pat cēloni tam, ka (pārtikas produkti, barība) ilgstoši saglabājas (parasti par vielām).
PiemēriEtiķskābe konservē sēnes.
2.Speciāli apstrādājot (piemēram, audus), gatavot (tos) ilgstošai uzglabāšanai.
PiemēriKonservēt asinis.
2.1.Būt par cēloni tam, ka (audi) ilgstoši saglabājas (parasti par vielām).
PiemēriGrūts uzdevums bija konservanta atlase. ..Bija jāizvēlas piemērots konservējošā šķidruma sastāvs dažādu sugu mikrobiem.
3.Speciāli apstrādājot vai radot speciālus uzglabāšanas apstākļus, pasargāt no bojāšanās (piemēram, ierīces, koksni).
PiemēriKonservēt automobili.
3.1.Būt par cēloni tam, ka (kas, piemēram, ierīces, koksne) ilgstoši saglabājas, nebojājas (piemēram, par vielām, apstākļiem).
PiemēriEļļainās konservējošās vielas.. lieto.. koka piesūcināšanai tajās vietās, kur koksne pakļauta ūdens ietekmei.
4.Pārtraucot izmantot, celt, attīstīt tālāk (piemēram, celtnes), saglabāt (tās) kādā stāvoklī.
PiemēriKonservēt uzņēmumu.
Avoti: 4. sējums