Latviešu literārās valodas vārdnīca
64 265 šķirkļi
kotlete
kotlete -es, dsk. ģen. -šu, s.
1.Ēdiens – cepts, retāk sautēts, parasti saplacināti ieapaļš, veidojums no maltas vai kapātas gaļas.
PiemēriCūkgaļas kotlete.
  • Cūkgaļas kotlete.
  • Brūni apcepta kotlete.
  • Kotlešu gaļa.
  • Malto gaļu, pienu un olas dzeltenumu tik ilgi maisa, kamēr šķidrums pilnīgi iesaistījies masā, tad.. pieber sāli, veido kotletes, apviļā rīvmaizē, cep sakarsētos taukos dzeltenbrūnas..
  • «Tik daudz kotlešu piecepu, bļoda ar kaudzi..»
Stabili vārdu savienojumi
1.1.Cepts šādas formas ēdiens no sīki sasmalcinātiem produktiem (zivīm, dārzeņiem, sēnēm u. tml.).
PiemēriSiļķu kotlete.
  • Siļķu kotlete.
  • Skābētu kāpostu kotletes.
  • Kartupeļu kotletes.
  • Sēnes lieto uzturā ne tikai kā patstāvīgu ēdienu, piemēram, ceptas sēnes, sēņu kotletes, sēņu pudiņi.., bet arī kā garšvielas..
Avoti: 4. sējums