krēms
krēms -a, v.
1.Saputota saldā krējuma vai sviesta un dažādu piedevu (piemēram, olu, augļu, cukura, želatīna, garšvielu) stinga masa (saldēdienam, ēdienu rotāšanai, pildīšanai).
PiemēriZemeņu krēms.
- Zemeņu krēms.
- Rīsu krēms.
- Sviesta krēms.
- Garnēt torti ar krēmu.
- Saldajam ēdienam pasūtīja kādu krēmu. Tajā bija iesprausti daži biskvīti..
- Tas patiesi bija tortes rotāšanai domātais krēms, pareizāk sakot, krēmi - katrā trauciņā savs: brūnais ar kakao, gaišais - ar vanilīnu.
- Sagatavoto krēmu ziež starp izceptām tortes plāksnēm, virsu noklāj ar krēmu, rotā ar zemenēm.
2.Kosmētiska ziede.
PiemēriSejas krēms.
- Sejas krēms.
- Roku krēms.
- Taukains krēms.
- Ieziest seju ar krēmu.
- Krūze apgriezās un draudzīgi uzsmaidīja Gāršai. Viņas brūnganā āda mazliet vizēja no krēma.
- Krēma plāna kārta pasargā ādu no šķīdumiem, sāļiem, skābēm un sārmiem.
3.Parasti savienojumā ar «apavu». Ziede apavu kopšanai.
PiemēriMelnais apavu krēms.
- Melnais apavu krēms.
- Brūnais apavu krēms.
- Vakarā tie [apavi] jāieziež ar apavu krēmu un jāatstāj pa nakti. Tas mīkstina ādu, pasargā to no saplaisāšanas, un, no rīta spodrinot, ļoti ātri apavi iegūst spīdumu.
4.Liķierim līdzīgs (piemēram, no šokolādes vai olām pagatavots) pabiezs alkoholisks dzēriens.
PiemēriDzert šokolādes krēmu.
- Dzert šokolādes krēmu.
Avoti: 4. sējums