1.Gaļas, kaulu, arī zivju novārījums (parasti dzidrs).
PiemēriGaļas buljons.
Piemēri
Gaļas buljons.
Zivju buljons.
Vistas buljons.
Buljons ar pīrādziņiem.
Buljona kauli.
Buljona dzidrināšana.
Vārīt buljonu.
Dzert buljonu.
Stiprs buljons uzlabo apetīti, veicina gremošanas dziedzeru darbību.
Labas, stipras un aromātiskas mērces iegūšanai nepieciešams labi attaukots, koncentrēts gaišs vai brūns buljons. (Pēdējo iegūst, vārot apceptu gaļu vai kaulus.)
1.1.Dārzeņu vai sēņu novārījums.
PiemēriSakņu buljons.
Piemēri
Sakņu buljons.
Sēņu buljons.
Kaltētas baravikas nomazgā, applaucē, pārlej ar aukstu ūdeni un ļauj 3-4 stundas uzbriest. Pēc tam uzbriedušās baravikas vāra uzlējuma ūdenī 40-50 minūtes un buljonu izkāš.