buljons
buljons -a, v.
1.Gaļas, kaulu, arī zivju novārījums (parasti dzidrs).
PiemēriGaļas buljons.
- Gaļas buljons.
- Zivju buljons.
- Vistas buljons.
- Buljons ar pīrādziņiem.
- Buljona kauli.
- Buljona dzidrināšana.
- Vārīt buljonu.
- Dzert buljonu.
- Stiprs buljons uzlabo apetīti, veicina gremošanas dziedzeru darbību.
- Labas, stipras un aromātiskas mērces iegūšanai nepieciešams labi attaukots, koncentrēts gaišs vai brūns buljons. (Pēdējo iegūst, vārot apceptu gaļu vai kaulus.)
1.1.Dārzeņu vai sēņu novārījums.
PiemēriSakņu buljons.
- Sakņu buljons.
- Sēņu buljons.
- Kaltētas baravikas nomazgā, applaucē, pārlej ar aukstu ūdeni un ļauj 3-4 stundas uzbriest. Pēc tam uzbriedušās baravikas vāra uzlējuma ūdenī 40-50 minūtes un buljonu izkāš.
Avoti: 2. sējums