nogatavināt
nogatavināt -inu, -ini, -ina, pag. -ināju; trans.
1.Panākt, ka (augi, to daļas) ātrāk sasniedz lietošanas gatavību mākslīgos apstākļos. Ļaut, lai (augi, to daļas) sasniedz lietošanas gatavību dabiskos apstākļos.
PiemēriNogatavināt istabā tomātus.
1.1.Būt tādam, kam (kas, piemēram, augļi, sēklas) sasniedz pilnīgu bioloģisko gatavību (par augiem).
PiemēriĪve mūsu apstākļos zied un nogatavina sēklas..
1.2.Veicināt (augu, to daļu) attīstību līdz pilnīgai bioloģiskai gatavībai (par parādībām dabā).
PiemēriKarstums nogatavināja miežus.
2.Ar fizikāliem, ķīmiskiem līdzekļiem panākt, ka (piemēram, viela, izstrādājums) sasniedz lietošanas gatavību.
PiemēriNogatavināt sieru.
Avoti: 5. sējums