Latviešu literārās valodas vārdnīca
64 265 šķirkļi
pasterizēt
pasterizēt -ēju, -ē, -ē, pag. -ēju; trans.
Karsēt (ko) temperatūrā, kas nesasniedz 100 Celsija grādus, lai iznīcinātu (tajā), piemēram, daļu mikroorganismu.
PiemēriPasterizēts krējums.
  • Pasterizēts krējums.
  • ..pienu pasterizē, tas ir, uzkarsē līdz 85-90° C un iztur šādā temperatūrā 10-15 minūtes.
  • Parasti sviesta izgatavošana tiek kombinēta ar pilnpiena un vājpiena produktu - pasterizētā piena, kefīra, biezpiena sieriņu un citu - ražošanu.
  • Meža zemeņu kompotu sterilizēt nedrīkst tāpēc, ka ogas savārās un krasi maina krāsu. Meža zemenes jāpasterizē 15-20 minūtes.
Avoti: 6-1. sējums