sviests
sviests -a, v.; parasti vsk.
1.Piena produkts, kam ir liela tauku koncentrācija.
PiemēriKrējuma sviests.
- Krējuma sviests.
- Skābkrējuma sviests.
- Saldkrējuma sviests.
- Sūkalu sviests.
- Svaigs sviests.
- Nesālīts sviests.
- Kausēts sviests.
- Sabrūnināts sviests.
- Sviesta trauks.
- Sautēt saknes sviestā.
- Sviesta rūpniecība.
- ..gaisā lidinās ēdiena elpa. Tur Bārsritiņai rupjmaize ar tumšdzeltenu lauku sviestu, pavisam mīkstu, tā ka tas plūst pāri maizes garozai..
- Paulis grieza maizi ar platu nazi, apsmērēja ar sviestu un garnēja ar gabaliņos sadalītiem nēģiem.
- Šajā [gaiteņa] pustumsā viņai skrēja pretī sviestā ceptu pankūku smarža.
- sal. «..švāģeris.. vecos laikos aizbrauca [uz Sibīriju] zemi meklēt. Tur i palika. Rakstīja, ka zeme esot kā sviests, vai uz maizes smērēt.»
- pārn. Un es laužu kā maizi šo vakaru, un, kaut biezs ir saulrieta sviests, ar šo pasauli nevar pieēsties.
- Sviestu kūla pati Brīviņu saimniece. Balta.. muciņa.. - tīrais prieks pagriezt kloķi un klausīties, kā iekšā klukšēja arvien tumšāk un smagāk.
- Priekšnama kaktā, uz četri kājām balstīdamās, stāv vēderīgā sviesta kuļamā mašīna, stipri vien mazu, sastīpotu koka mučeli atgādinādama.
- Groziņa dibenā gulēja dažas sēnes - alksnenes, sviesta bekas un gailenes.
Stabili vārdu savienojumiKaņepju sviests. Kā pa sviestu (arī taukiem).
- Kaņepju sviests — Izkarsētas sagrūstas kaņepju sēklas ar taukvielām.
- Kā pa sviestu (arī taukiem) sar. — Bez sarežģījumiem, grūtībām.
- Kult sviestu — Skalināt, strauji maisīt krējumu, lai iegūtu sviestu.
- Sviesta beka — Ēdama beka ar dzeltenbrūnu cepurīti, dzeltenu mīkstumu un stingru kātu. Sviestbeka.
- Sviesta bumba apv. — Saulpurene.
- Sviesta kuļamā mašīna — Mašīna sviesta kulšanai.
- Sviesta ķērne — Ķērne sviesta kulšanai.
- Sviests saiet lielajā idioma — Saka, ja neatdalās paniņas, kad tiek kults sviests.
1.1.ģen.: sviesta, adj. nozīmē Tāds, kam ir samērā liela sviesta piedeva (par ēdienu, tā sastāvdaļu, produktu).
PiemēriSviesta cepumi.
- Sviesta cepumi.
- Sviesta mīklu.. gatavo no sviesta, cukura, kviešu miltiem, nedaudz pievienojot olas.
- Olu un sviesta mērču sastāvā ir ievērojams daudzums sviesta..
Avoti: 7-2. sējums