Latviešu literārās valodas vārdnīca
64 265 šķirkļi
mērce
mērce -es, dsk. ģen. -ču, s.
Šķidra piedeva, kas papildina ēdiena garšu, izskatu, uzturvielu daudzumu.
PiemēriMiltu mērce.
  • Miltu mērce.
  • Krējuma mērce.
  • Mērces trauks.
  • Sīpolu mērce.
  • Tomātu mērce.
  • Majonēzes mērce.
  • Vaniļas mērce.
  • Daudz piepūles neprasīja.. sausi kartupeļi ar kapātu sēņu mērci.
  • Pilnām karotēm viņš grāba balto virumu [biezputru] un piestrēba dzērveņu mērci no visas krūzes.
  • Saldās mērces pasniedz pie bieziem ķīseļiem, biezputrām, uzputeņiem, sacepumiem, pudiņiem, kēksiem, cepumiem.
Stabili vārdu savienojumiAsā mērce. Saldā mērce. Sarkanā mērce.
Avoti: 5. sējums