marinēt
marinēt -ēju, -ē, -ē, pag. -ēju; trans.
1.Konservēt (pārtikas produktus) marinādē, arī citā skābā šķidrumā.
PiemēriMarinēt gurķus.
- Marinēt gurķus.
- Marinēt reņģes.
- Marinēt vistu.
- Nāk sēņotāji pilniem groziem Un brūnas baravikas nes, Un burkās marinē, lai šoziem Nav sēņu bads uz pasaules.
- Cietu gaļu pirms cepšanas marinē, izmantojot citronskābi, etiķi, kefīru vai rūgušpienu..
1.1.pārn.; vienk. Ilgstoši atlikt, nepamatoti kavēt (kāda pasākuma realizēšanu, jautājuma izskatīšanu u. tml.).
PiemēriSaprotams, no šīs prāvas nekas neiznāca, to marinēja, marinēja, un galu galā, kad sabiedriskā doma bija jau sen nomierinājusies un pabarota ar dažām citām sensācijām, tā izčākstēja.
- Saprotams, no šīs prāvas nekas neiznāca, to marinēja, marinēja, un galu galā, kad sabiedriskā doma bija jau sen nomierinājusies un pabarota ar dažām citām sensācijām, tā izčākstēja.
- Ina: Kopš mēs esam apprecējušies, tu mani esi marinējis pa kancelejām. Bet es gribu redzēt sauli, plašu, varenu, lielu darbu...
Avoti: 5. sējums