sālīt
sālīt -u, -i, -a, pag. -īju; trans.
1.Konservēt, apkaisot ar vārāmo sāli vai ievietojot vārāmā sāls šķīdumā.
PiemēriSālīta zivs.
- Sālīta zivs.
- Sālīti produkti.
- Medījumu gaļas sālīšana nodrošina tās ilgu saglabāšanos, taču sālīta gaļa ir mazvērtīgs uzturlīdzeklis.
- «Atvedīsim uz Rīgu kartupeļus, sālītas sēnes, ja būs vēl saglabājušās no pērnās vasaras..»
- Vīķes sālīt prata mūsu tālie senči jau tajos laikos, kad tikai iemācījās makšķerēt un uzzināja, kas ir sāls...
1.1.Pievienot (kam) vārāmo sāli, lai, piemēram, mainītu (tā) īpašības, ķīmisko sastāvu.
PiemēriPēc peldes rokas noslauka ar mīkstu dvieli un ieziež ar taukainu sejas krēmu vai svaigu nesālītu sviestu.
- Pēc peldes rokas noslauka ar mīkstu dvieli un ieziež ar taukainu sejas krēmu vai svaigu nesālītu sviestu.
- Karstā laikā ieteicams dzert nedaudz sālītu ūdeni (viena tējkarote sāls uz litru ūdens)..
2.Apstrādāt (ādas) ar (parasti) sāļu ūdensšķīdumu, lai mainītu (to) īpašības.
Avoti: 7-1. sējums