nogatavoties
nogatavoties parasti 3. pers., -ojas, pag. -ojās; refl.
1.Sasniegt bioloģisko vai lietošanas gatavību (par augiem, to daļām).
PiemēriOgas nogatavojas.
- Ogas nogatavojas.
- Tomāti nogatavojušies.
- ..rudzi vēla vilni, bet lēni un smagi, jo bija nogatavojušies un gaidīja pļāvējus.
- Nogatavojies zvērēs pākstenis atveras gareniski un izbirdina sēklas..
- Lai ziedi apaugļotos, nobriedušiem ziedputekšņiem jānokļūst uz drīksnas, kas nogatavojusies putekšņu uzņemšanai.
2.Fizikālā, ķīmiskā procesā sasniegt lietošanas gatavību.
PiemēriSieram.. vislabvēlīgākā ir +12 grādu temperatūra - tādā tas nogatavojas saldētavas kamerās.
- Sieram.. vislabvēlīgākā ir +12 grādu temperatūra - tādā tas nogatavojas saldētavas kamerās.
- Vecāku dzīvnieku un putnu gaļa nogatavojas lēnāk. Ūdens un purva putni nogatavojas visātrāk, un tos var gatavot tūlīt pēc nošaušanas.
- Vēlā rudenī sazēlušākais zālājs, liesākā nora, katra akmens vai koka izgulēta zemes ligzda ir mitra un norūgusi, vēl aizgājušās vasaras elpas pilna, visvairāk nogatavo jusies apstrādei.
Avoti: 5. sējums