želeja
želeja -as, s.
1.Receklis, ko gatavo, vārot augļus, to sulu kopā ar cukuru.
PiemēriSmiltsērkšķa augļus, kuri bagāti ar C vitamīnu un karotīnu, var sagatavot ziemai ievārījumos, sulās, marmelādēs un želejās.
1.1.Saldēdiens, ko gatavo, piemēram, no augļiem, to sulas, piena produktiem un želatīna.
PiemēriPiena želeja ar aveņu mērci.
2.Sarecējis gaļas vai zivju novārījums. Savā novārījumā sarecējusī gaļa vai zivs.
PiemēriGaļas, zivju un dārzeņu ēdienu greznošanai var izmantot no buljona, cepeša mērces vai dažādām dārzeņu sulām pagatavotas želejas.
3.Viela pārejā no šķidrā uz cieto agregātstāvokli.
PiemēriMatu želejas, visjaunākie fiksējošie putu preparāti ir ērti lietojami un garantē frizūrai vajadzīgo formu un noturību.
Avoti: 8. sējums