Paplašinātā meklēšana
Meklējam garša.
Atrasts vārdos (4):
Atrasts vārdu savienojumos (8):
Atrasts skaidrojumos (72):
- Mīksts alus Alus, kas izraisa vieglas, patīkamas garšas sajūtas.
- pupumētra Aromātisks panātru (lūpziežu) dzimtas augs, ko izmanto par garšaugu.
- garšaugi Augi, kas satur aromātiskas un garšas ziņā asas vielas (piemēram, selerijas, pētersīļi, mārrutki, ķiploki, dilles) un ko pievieno ēdieniem garšas uzlabošanai.
- garšsaknes Dārzeņi, ko pievieno ēdieniem garšas uzlabošanai.
- selerija Divgadīgs čemurziežu dzimtas garšaugs ar, parasti dobu, stublāju, divkārt plūksnaini dalītām lapām, apaļām vai plakaniski apaļām saknēm.
- puravs Divgadīgs sīpolu dzimtas garšaugs ar platām, plakanām lapām.
- rutīns Dzeltenzaļš, sīkkristālisks pulveris bez smakas un garšas (P vitamīna preparāts).
- Sūra garša Garšas sajūta, ko izraisa kas stipri rūgts, arī sāļi vai skābi rūgts. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- Skāba garša Garšas sajūta, ko izraisa, piemēram, citrons, dzērvenes. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- Salda garša Garšas sajūta, ko izraisa, piemēram, cukurs, medus. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- Sīva garša Garšas sajūta, ko izraisa, piemēram, rutki. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- Sāļa garša Garšas sajūta, ko izraisa, piemēram, vārāmais sāls. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- Rūgta garša Garšas sajūta, ko izraisa, piemēram, vērmeles, žults. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- siekalas Īpašu mutes dobuma dziedzeru sekrēts - šķidrums bez krāsas un garšas.
- piegarša Īpatnēja (parasti pārtikas produktu, ēdienu) papildu garša.
- Ar kāru muti Izjūtot garšas baudu, ar lielu patiku, apetīti (ēst, dzert).
- Ar kāru muti Izjūtot garšas baudu, ar lielu, patiku, apetīti (ēst, dzert).
- garšot Izraisīt patīkamu garšas sajūtu, baudu (par ēdienu, dzērienu).
- rūgtēt Kļūt rūgtam (pēc garšas).
- slāpeklis Ķīmiskais elements - gāze bez krāsas, smakas un garšas.
- ūdeņradis Ķīmiskais elements - gāze bez krāsas, smaržas, garšas.
- Gludā lakrica Lakrica, kuras saknēm un apakšzemes dzinumiem ir salda garša.
- mētra Lakstaugs, kam parasti ir īpatnēja smarža, garša.
- timiāns Mārsils, kam ir sīkas lapas, violeti iesarkani ziedi un ko izmanto par garšaugu.
- miecgarša Miecvielu raksturīgā rūgteni sīvā garša (piemēram, aronijām).
- Šķērma garša Nepatīkama nenoteiktas garšas sajūta.
- smaržmētra Panātru (lūpziežu) dzimtas augs, kuram ir olveida vai garenas lapas, sārti vai violeti ziedi lapu žāklēs un īpatnēja rūgiena smarža un garša.
- majorāns Panātru (lūpziežu) dzimtas garšaugs, kas satur ēterisku eļļu.
- degustēt Pārbaudīt (pārtikas produktus) pēc izskata, garšas, smaržas, lai noteiktu (to) kvalitāti ražošanas gaitā.
- sapiparot Pievienojot (kam) piparus, panākt, ka (tam) rodas, parasti pārmērīgi, asa garša.
- savircot Pievienojot (kam) virces, panākt, ka (tam) rodas, parasti pārmērīgi, asa garša.
- garšviela Produkts, kas satur aromātiskas vielas un ko pievieno ēdieniem garšas uzlabošanai.
- cirsties Radīt stipru (ožas, garšas) kairinājumu - par garšu, smaku.
- serinka Rudens šķirnes ābele ar vidēji lieliem augļiem, kam ir sarkanā māla krāsai līdzīgs blāvs sārtojums un saldskāba, šķirnei raksturīga garša un aromāts; attiecīgā ābeļu šķirne. Mālābele.
- mālābele Rudens šķirnes ābele ar vidēji lieliem augļiem, kam ir sarkanā māla krāsai līdzīgs blāvs sārtojums un saldskāba, šķirnei raksturīga garša un aromāts. Attiecīgā ābeļu šķirne.
- samudēt Sabojāties, parasti pilnīgi, iegūt nepatīkamas garšas īpašības, piemēram, sarūgstot, saskābstot (par produktiem). Sasmakt (par gaisu).
- konditoreja Saistīts ar pārtikas rūpniecības nozari, kas ražo pārtikas produktus ar lielu ogļhidrātu, tauku saturu un augstvērtīgām garšas un aromāta īpašībām, šai nozarei raksturīgs.
- starpnervs Sejas nerva mazākā daļa, ko veido jušanas un veģetatīvās šķiedras, kuru zari inervē garšas kārpiņas, zemmēles un zemžokļa siekalu, kā arī asaru dziedzeri.
- koriandrs Šī garšauga auglis.
- rūgts Tāds (augs), kuram ir raksturīga šāda garša, parasti, salīdzinot ar ko citu tajā pašā, piemēram, dzimtā, šķirnē.
- sīvs Tāds, kam ir asa, piemēram, rutkiem raksturīgā (rūgti skāba vai rūgti sāļa) garša.
- medains Tāds, kam ir medus smarža vai garša.
- sājš Tāds, kam ir nepatīkami sūra, rūgta garša. Arī bezgaršīgs, novadējies. Sūrs, rūgts (par garšu).
- garšīgs Tāds, kam ir patīkama garša. Tāds, kas labi garšo.
- gards Tāds, kam ir patīkama garša. Tāds, kas labi garšo. Garšīgs.
- salkans Tāds, kam ir pliekani saldena garša. Pliekani saldens (par garšu).
- saldenrūgts Tāds, kam ir saldeni rūgta garša. Saldeni rūgts (par garšu).
- saldenskābs Tāds, kam ir saldeni skāba garša. Saldeni skābs (par garšu).
- saldrūgts Tāds, kam ir saldi rūgta garša. Saldi rūgts (par garšu).
- saldsājš Tāds, kam ir saldi sāja garša. Saldi sājš (par garšu).
- smaržlapu Tāds, kam ir smaržīgas lapas, īpatnēja rūgtena smarža un garša.
- sūrs Tāds, kam ir stipri rūgta, arī sāli vai skābi rūgta garša.
- sāļš Tāds, kam ir vārāmajam sālim raksturīgā garša.
- vērmeļains Tāds, kam ir vērmeļu garša vai smarža.
- sveķains Tāds, kam ir, parasti egļu, priežu, sveķu smarža, garša. Tāds, kas ir raksturīgs, parasti egļu, priežu, sveķiem (par smaržu, garšu).
- skābs Tāds, kam ir, piemēram, citronam, dzērvenēm raksturīgā garša.
- salds Tāds, kam ir, piemēram, cukuram, medum raksturīgā garša.
- rūgts Tāds, kam ir, piemēram, vērmelēm, žultij raksturīgā garša.
- bezgaršīgs Tāds, kam nav raksturīgās garšas.
- vircots Tāds, kas atgādina virces (piemēram, pēc garšas vai smaržas).
- šķērms Tāds, kas izraisa nepatīkamu nenoteiktas garšas sajūtu. Tāds, kas rūgstot, skābstot ir sabojājies.
- gards Tāds, kas izraisa patīkamu garšas sajūtu (par smaržu).
- kārs Tāds, kas tiecas pēc garšas baudas, kāro ko ļoti iecienītu, garšīgu, tāds, kam ir liela kāre pēc kāda ēdiena, dzēriena.
- nebaudāms Tāds, kas, piemēram, sliktas garšas dēļ nav izmantojams uzturā.
- sarūgtēt Tiekot uzglabātam, kļūt, parasti ļoti, rūgtam (pēc garšas), sabojāties, parasti pilnīgi.
- ūdens Ūdeņraža oksīds - šķidra viela (minerāls), kam nav garšas, smaržas, krāsas (biezākam slānim zilgana krāsa) un kas, parasti šķīdumu, maisījumu sastāvā, ir plaši izplatīta ūdenstilpēs, augsnē, gaisā, organismos.
- novārīt Vārot panākt, ka zūd (kā īpašības, parasti garša).
- konditoreja Veikals, kur pārdod pārtikas produktus ar lielu ogļhidrātu, tauku saturu un augstvērtīgām garšas un aromāta īpašībām. Šāds veikals kopā ar ceptuvi, kur izgatavo šādus izstrādājumus. Ceptuve, kur izgatavo šādus izstrādājumus.
- dilles Viengadīgi čemurziežu dzimtas garšaugi ar ļoti smalki plūksnainām lapām.
- koriandrs Viengadīgs čemurziežu dzimtas garšaugs ar nelieliem, ieapaļiem dzelteniem vai brūnganiem augļiem - sēkleņu skaldaugļiem.
- ūdenspipars Viengadīgs sūreņu dzimtas augs, kam ir raksturīgi iesārti vai zaļgani ziedu ķekari, kodīga piparu garša un kas aug mitrās vietās un krastmalās.
- pētersīlis Viengadīgs, divgadīgs vai daudzgadīgs čemurziežu dzimtas garšaugs ar tumši zaļām, spīdīgām lapām.
garša citās vārdnīcās:
Tēzaurs
MLVV
MEV