Paplašinātā meklēšana
Meklējam vārīt.
Atrasts vārdos (25):
Atrasts vārdu savienojumos (3):
Atrasts skaidrojumos (79):
- rasols Aukstais ēdiens - salāti, kas gatavoti no vārītas vai ceptas gaļas, vārītiem dārzeņiem (piemēram, kartupeļiem, bietēm), olām un skābētiem vai marinētiem gurķiem, pievienojot krējumu vai krējumu ar majonēzi un garšvielas.
- mīkstbarība Barība (mājputniem), ko gatavo no miltiem ar pienu, piena sūkalām, gaļas buljonu vai ūdeni, piejaucot vārītus kartupeļus, sasmalcinātu sulīgo barību, zaļbarību, dzīvnieku valsts barību.
- frikadeles Buljonā vārītas maltas gaļas lodītes.
- ievārījums Cukura sīrupā savārīti augļi vai ogas, kas paredzēti ilgstošai uzglabāšanai.
- šķīst Dalīties, jukt (piemēram, tiekot vārītam).
- pusjēls Daļēji, nepilnīgi izcepts, izvārīts, iekonservēts u. tml. (par pārtikas produktiem).
- pusmīksts Daļēji, nepilnīgi izvārīts, izcepts, izsautēts (par pārtikas produktiem).
- vārītājs Darītājs --> vārīt.
- cīsiņi Desu izstrādājums - no liesas gaļas izgatavotas tievas desiņas, kuras parasti lieto vārītā veidā.
- vārāms Divd. --> vārīt.
- Zirņu pikas Ēdiens - no vārītu, sagrūstu zirņu (arī pupu), kartupeļu un taukvielu masas veidotas lodītes.
- Zirņu pikas Ēdiens - no vārītu, sagrūstu zirņu (arī pupu), kartupeļu un taukvielu masas veidotas lodītes.
- žuljēns Ēdiens - sīki sagrieztas gaļas, zivju vai sēņu un dažādu piedevu (piemēram, krējuma, siera, garšvielu) cepta vai vārīta masa (parasti kā siltais priekšēdiens).
- salāti Ēdiens, kas ir gatavots, parasti no svaigiem vai vārītiem dārzeņiem, gaļas, zivīm, un kam ir pievienota mērce, etiķis, eļļa.
- suflē Ēdiens, ko gatavo no sasmalcinātas, saputotā olas baltumā ceptas vai vārītas gaļas, zivs, dārzeņiem.
- ievirt Ievārīties (1).
- ievirt Ievārīties (2).
- Cieta ola Ilgi vārīta ola.
- Cieta ola Ilgi vārīta ola.
- izšķīst Izjukt (piemēram, tiekot vārītam).
- uzvārīt Karsējot panākt, ka (kas, parasti šķidrums) sāk vārīties.
- Miltaini kartupeļi Kartupeļi, kuri vārītā veidā ir irdeni.
- uzvārīties Kļūt tādam, kurā kas sāk vārīties (par trauku).
- apvārīt Mazliet pavārīt.
- Mīksta ola Mazliet vārīta ola.
- Mīksta ola Mazliet vārīta ola.
- pelmenis Mazs, ar gaļu pildīts ne raudzētas mīklas veidojums, ko ēd, novārītu ūdenī, arī ceptu.
- baranka Nedaudz vārīts un pēc tam cepts baltmaizes mīklas izstrādājums, kam ir gredzena forma.
- pavārīt Neilgu laiku, mazliet vārīt.
- teftelis Neliels apaļš vai iegarens vārītas, apceptas maltas gaļas veidojums, kas ir ēdams ar mērci.
- pajēls Nepilnīgi, daļēji izcepts, izvārīts u. tml.
- rolāde No cūkgaļas (parasti cūkas galvas) gatavota vārīta, presēta rulete ar olu, dārzeņu vai citu produktu pildījumu. Veltnis.
- piķis No darvas, vaska, taukiem, sēra un citām sastāvdaļām savārīts vielu maisījums, ko izmanto, piemēram, kāda materiāla stiprības palielināšanai, tā aizsargāšanai no mitruma.
- žagariņi No stingras mīklas veidoti, taukvielā vārīti cepumi, kas pēc vārīšanas atgādina žagaru nastiņu.
- knēdelis No vārītu kartupeļu masas vai mīklas pagatavota liela, parasti pildīta, klimpa.
- uzlikt Novietot (trauku ar ko) silt, vārīties (parasti uz plīts). Novietot (ko traukā) silt, vārīties (parasti uz plīts).
- pašķīst Pajukt (piemēram, tiekot vārītam).
- vārījums Paveikta darbība, rezultāts --> vārīt (1).
- vārījums Paveikta darbība, rezultāts --> vārīt (2). Vārot gatavotais produkts, viela.
- Balta putra Putra ar lielu piena piedevu, arī putra, kas vārīta pienā.
- Zila putra Putra, kas vārīta ūdenī ar mazu piena piedevu vai tikai ūdenī.
- Zila putra Putra, kas vārīta ūdenī ar mazu piena piedevu vai tikai ūdenī.
- atvārīties Refl. --> atvārīt.
- izvārīties Refl. --> izvārīt (1). Tikt izvārītam.
- izvārīties Refl. --> izvārīt (2).
- novārīties Refl. --> novārīt (1). Tikt novārītam.
- novārīties Refl. --> novārīt (3). Tikt novārītam.
- pārvārīties Refl. --> pārvārīt (1). Tikt pārvārītam.
- pavārīties Refl. --> pavārīt. Tikt pavārītam.
- pievārīties Refl. --> pievārīt (1). Tikt pievārītam.
- pievārīties Refl. --> pievārīt (4). Tikt pievārītam, parasti neviļus, negribēti.
- savārīties Refl. --> savārīt (1). Tikt savārītam.
- olgriezis Rīks vārītu olu sagriešanai šķēlēs.
- pīte Sagrūstu novārītu zirņu pika ar sīpoliem, sāli un citām piedevām.
- uzvārīties Sākt vārīties (par šķidrumu, dzērienu, ēdienu u. tml.). Vāroties iegūt, parasti ātri, vēlamo gatavības pakāpi.
- sardele Samērā resna īsa desa, ko parasti lieto vārītā veidā.
- savārīties Savārīt (2) sev.
- ievārīt Savārīt (biezāku).
- marmelāde Stingra, ar cukuru savārīta augļu vai ogu masa.
- mutuļot Stipri vārīties, radot burbuļus, tvaikus.
- putra Šķidrs vai pusšķidrs ēdiens no putraimiem vai miltiem, kas vārīti ūdenī vai pienā, vai arī ūdenī ar piena piedevu.
- pusvārīts Tāds, kas ir iesākts vārīt, bet nav izvārīts.
- jēls Tāds, kas nav cepts, vārīts, konservēts u. tml. (par pārtikas produktiem, parasti par gaļu, olām).
- jēls Tāds, kas nav pilnīgi izcepts, izvārīts, iekonservēts u. tml.
- virums Tas, kas tiek vārīts, ir izvārīts (parasti ēdiens, arī vira).
- krēpele Taukos vārīts pīrāgs.
- sadegt Tiekot ceptam, vārītam pārliecīgā karstumā, sabojāties, parasti pilnīgi, kļūt nelietojamam (par pārtikas produktiem).
- sašķīst Tiekot vārītam, sadalīties, pārvērsties mīkstā masā, parasti pilnīgi.
- apvārīties Tikt apvārītam.
- kartupeļūdens Ūdens, kurā ir vārīti kartupeļi.
- Uz gāzes Uz gāzes pavarda (piemēram, vārīt).
- sautējums Uz lēnas uguns nelielā šķidruma daudzumā vārīta gaļa, saknes. Šādā veidā gatavots ēdiens.
- novārīt Uzvārīt (parasti ūdeni).
- uzvirst Uzvārīties.
- izvārīt Vārīt un pabeigt vārīt (veļu).
- zilcdesa Vārīta desa, ko gatavo no vārītas gaļas, vārītām cūku vai liellopu kājām, galvām, mēlēm u. c.
- savārīt Vārot pagatavot (ko), vārot panākt, ka (tas) iegūst vēlamo gatavības pakāpi. Izvārīt (1).
- uzvārīt Vārot panākt, ka (dzēriens, ēdiens u. tml.), parasti ātri, iegūst vēlamo gatavības pakāpi. Arī izvārīt.
- novārīt Vārot panākt, ka (kas) iegūst vēlamo gatavības pakāpi. Izvārīt.
vārīt citās vārdnīcās:
MLVV
MEV