Paplašinātā meklēšana
Meklējam garš.
Atrasts vārdos (27):
Atrasts vārdu savienojumos (6):
Atrasts skaidrojumos (329):
- (Ne)iet pie dūšas (Ne)garšot.
- rūgts Alkoholisks dzēriens ar šādu garšu.
- punšs Alkoholisks, parasti karsts, dzēriens, ko gatavo no ruma, karstas tējas, cukura, augļu sulas un garšvielām.
- Mīksts alus Alus, kas izraisa vieglas, patīkamas garšas sajūtas.
- timols Antiseptiska viela - bezkrāsaini kristāli ar raksturīgu smaržu un asu garšu.
- sliņķis Aptuveni 60 centimetrus garš, gauss, lēnīgs mugurkaulnieks (Dienvidamerikas mežos), kas parasti visu mūžu pavada viena koka vainagā, karājoties pie zariem.
- pupumētra Aromātisks panātru (lūpziežu) dzimtas augs, ko izmanto par garšaugu.
- nejauks Ass, pretīgs (par smaržu, garšu).
- stūrzobis Astaino abinieku kārtas 9 centimetrus garš oldējējs dzīvnieks (Āzijā).
- garšot Atgādināt (kādas citas vielas, produkta) garšu.
- reņģe Atlantijas siļķes Baltijas pasugas zivs, kam ir līdz 25 centimetriem garš ķermenis, zilganzaļa mugura un sudrabbalti sāni.
- pieņemt Atrodoties kādā vietā, vidē, iegūt (attiecīgās vietas, vides īpašības, piemēram, smaržu, garšu u. tml.) - par vielām, priekšmetiem.
- garšaugi Augi, kas satur aromātiskas un garšas ziņā asas vielas (piemēram, selerijas, pētersīļi, mārrutki, ķiploki, dilles) un ko pievieno ēdieniem garšas uzlabošanai.
- sveķi Augu (retāk kukaiņu) vielmaiņas galaprodukts - bezkrāsains, dzeltens vai brūns, viskozs, gaisā sacietējošs šķidrums (dažkārt ar raksturīgu smaržu, garšu).
- majonēze Auksta mērce, ko gatavo no olu dzeltenuma, augu. eļļas un dažādām garšvielām.
- rasols Aukstais ēdiens - salāti, kas gatavoti no vārītas vai ceptas gaļas, vārītiem dārzeņiem (piemēram, kartupeļiem, bietēm), olām un skābētiem vai marinētiem gurķiem, pievienojot krējumu vai krējumu ar majonēzi un garšvielas.
- kampars Balta, gaistoša kristāliska viela ar īpatnēju smaržu un garšu.
- hinīns Balts, kristālisks pulveris ar ļoti rūgtu garšu (parasti lieto par pretmalārijas līdzekli).
- gardināties Baudīt (kā) garšu.
- Gardināt muti Baudīt kā garšu, aromātu.
- Gardinēt muti Baudīt kā garšu, aromātu.
- bezgaršīgums Bezgaršība (1).
- Nātrija hlorīds Bezkrāsaini, kubiski kristāli ar raksturīgu sāļu garšu. Vārāmais sāls.
- etilspirts Bezkrāsains šķidrums ar īpatnēju smaržu un dedzinošu garšu. Vīna spirts.
- halīts Bezkrāsains, caurspīdīgs, ūdenī viegli šķīstošs minerāls ar sāļu garšu. Vārāmā sāls, akmeņsāls.
- akmeņsāls Bezkrāsains, caurspīdīgs, ūdenī viegli šķīstošs minerāls ar sāļu garšu. Vārāmās sāls iegulas.
- stumbeņkāji Bezmugurkaulnieku tips, kura pārstāvjiem ir mīksts, garš, tārpveidīgs ķermenis ar daudziem pāriem primitīvu ekstremitāšu. Šī tipa dzīvnieki.
- Ūdens gabals Bezsaturīgs, pārlieku garš teksts.
- Ūdens gabals Bezsaturīgs, pārlieku garš teksts.
- kupls Biezs, garš, arī sprogains (par matiem, ūsām, bārdu).
- iecirsties Būt pēkšņi spēcīgi, asi sajūtamam (parasti par smaržu, garšu).
- piparkūka Cepums, ko gatavo no izveltnētas mīklas, kurai parasti pievieno piparus un citas asas garšvielas.
- kārumnieks Cilvēks, kam ļoti garšo izmeklēti ēdieni, dzērieni.
- kārumnieks Cilvēks, kam ļoti garšo saldumi.
- kapsula Čaula, kurā iepilda zāles ar nepatīkamu garšu vai kairinošu iedarbību.
- anīss Čemurziežu dzimtas augs, kura sēklās ir smaržīga ēteriska eļļa, ko izmanto medicīnā un par garšvielu.
- garšsaknes Dārzeņi, ko pievieno ēdieniem garšas uzlabošanai.
- vērmele Daudzgadīgs asteru (kurvjziežu) dzimtas lakstaugs ar spēcīgu, rūgtenu smaržu un garšu, ar stāvu, sudrabpelēku stublāju, plūksnaini dalītām lapām un sīkiem, dzelteniem ziedu kurvīšiem saliktās skarveida ziedkopās.
- dobermanis Dienesta suns, kam raksturīgs garš, tievs ķermenis, īsa spalva un laba oža. Attiecīgā suņu šķirne.
- ņūfaundlendietis Dienesta suns, kam raksturīgs liels, spēcīgs ķermenis, garš apmatojums un ko izmanto slīcēju glābšanā. Attiecīgā suņu šķirne.
- selerija Divgadīgs čemurziežu dzimtas garšaugs ar, parasti dobu, stublāju, divkārt plūksnaini dalītām lapām, apaļām vai plakaniski apaļām saknēm.
- puravs Divgadīgs sīpolu dzimtas garšaugs ar platām, plakanām lapām.
- mielot Dot (viesim) ēst, dzert. Dot ēst ko ļoti garšīgu, arī neikdienišķu. Cienāt.
- šķēps Duramais vai metamais ierocis - samērā garš stienis ar uzasinātu galu vai smailu uzgali.
- rutīns Dzeltenzaļš, sīkkristālisks pulveris bez smakas un garšas (P vitamīna preparāts).
- susla Dzēriens, kas satur maz vēlamo vielu. Arī negaršīgs dzēriens.
- žuljēns Ēdiens - sīki sagrieztas gaļas, zivju vai sēņu un dažādu piedevu (piemēram, krējuma, siera, garšvielu) cepta vai vārīta masa (parasti kā siltais priekšēdiens).
- vinegrets Ēdiens - sīki sagrieztu dārzeņu, gaļas vai zivju maisījums, kam pievienotas piedevas, garšvielas.
- plovs Ēdiens no rīsiem un gaļas, dārzeņiem, augļiem ar dažādu garšvielu piedevām.
- saldēdiens Ēdiens, ko gatavo (parasti) no augļiem, piena produktiem, tos saldinot, tiem pievienojot garšvielas. Saldais ēdiens.
- Saldais ēdiens Ēdiens, ko gatavo (parasti) no augļiem, piena produktiem, tos saldinot, tiem pievienojot garšvielas. Saldēdiens.
- (Likt) uz kārā zoba, arī uz kāro zobu Ēst ko sevišķi garšīgu, kārojamu, apmierināt kāri pēc kā sevišķi garšīga.
- Likt uz kārā zoba Ēst ko sevišķi garšīgu, kārojamu.
- mieloties Ēst, dzert (parasti viesībās, ciemos). Ēst ko ļoti garšīgu, arī neikdienišķu.
- etiķis Etiķskābes ūdens šķīdums, ko lieto par garšvielu un izmanto konservēšanai.
- menāža Galda piederums - garšvielu trauciņu statnis. Garšvielu trauciņu komplekts, ko novieto uz statņa.
- Sūra garša Garšas sajūta, ko izraisa kas stipri rūgts, arī sāļi vai skābi rūgts. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- Skāba garša Garšas sajūta, ko izraisa, piemēram, citrons, dzērvenes. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- Salda garša Garšas sajūta, ko izraisa, piemēram, cukurs, medus. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- Sīva garša Garšas sajūta, ko izraisa, piemēram, rutki. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- Sāļa garša Garšas sajūta, ko izraisa, piemēram, vārāmais sāls. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- Rūgta garša Garšas sajūta, ko izraisa, piemēram, vērmeles, žults. Attiecīgā vielas ķīmiskā īpašība, ko uztver ar garšas analizatoriem.
- pagaršot Garšot un pabeigt garšot (parasti ēdienu, dzērienu).
- palags Gultas veļas piederums - garš, plats uz guļasvietas, arī zem segas klājams plāna auduma izstrādājums.
- iegaršoties Iesākt garšot, iepatikties (par ēdienu, ko ēd).
- skolopendra Indīgs, līdz 30 centimetriem garš daudzkāju klases dzīvnieks (tropos, subtropos), kam viduklis sastāv no 21 līdz 23 posmiem ar vienu kāju pāri pie katra no tiem.
- sari Indijas sieviešu apģērbs - garš, taisns auduma gabals, kura vienu galu apjož ap gurniem un nostiprina, bet otru pārmet pār plecu.
- siekalas Īpašu mutes dobuma dziedzeru sekrēts - šķidrums bez krāsas un garšas.
- piegarša Īpatnēja (parasti pārtikas produktu, ēdienu) papildu garša.
- Ar kāru muti Izjūtot garšas baudu, ar lielu patiku, apetīti (ēst, dzert).
- Ar kāru muti Izjūtot garšas baudu, ar lielu, patiku, apetīti (ēst, dzert).
- izšņakarēt Izmeklēt, izošņāt (ar purnu, snuķi, parasti, meklējot ko garšīgu).
- garšot Izraisīt patīkamu garšas sajūtu, baudu (par ēdienu, dzērienu).
- iekost Izraisīt sūrstošu, dedzinošu sajūtu (piemēram, par dūmiem, asām garšvielām).
- šņakarēties Izvēlīgi, parasti, izmeklējot labāko, garšīgāko, ēst (par cilvēkiem vai dzīvniekiem).
- grauzdēt Karsēt (pārtikas produktu), lai (tas) iegūtu brūnganu nokrāsu un īpatnēju garšu.
- karstvīns Karsts dzēriens, ko gatavo no, parasti sarkanā, vīna ar cukuru un garšvielām.
- čerkeska Kaukāza tautu vīriešu nacionālais apģērbs - garš, viduklī pieguļošs mētelis bez apkakles.
- rūgtēt Kļūt rūgtam (pēc garšas).
- īriss Konditorejas izstrādājums, ko gatavo, savārot sabiezinātu pienu ar cukuru, sīrupu, sviestu, garšvielām un aromātiskām vielām.
- ķilavas Konservi - brētliņas garšvielu sālījumā.
- astēnisks Ķermeņa uzbūves tips, kam raksturīgs liels augums, šaurs un garš krūškurvis, vāja muskulatūra.
- slāpeklis Ķīmiskais elements - gāze bez krāsas, smakas un garšas.
- ūdeņradis Ķīmiskais elements - gāze bez krāsas, smaržas, garšas.
- Vārāmais sāls Ķīmisks savienojums - bezkrāsaini, kubiski kristāli (ar raksturīgu garšu), kas labi šķīst ūdenī un ko izmanto, piemēram, par piedevu pārtikas produktiem, konservēšanas līdzekli, izejvielu ķimikāliju ražošanai. Nātrija hlorīds.
- Vārāmais sāls Ķīmisks savienojums - bezkrāsaini, kubiski kristāli (ar raksturīgu garšu), kas labi šķīst ūdenī un ko izmanto, piemēram, par piedevu pārtikas produktiem, konservēšanas līdzekli, izejvielu ķimikāliju ražošanai. Nātrija hlorīds.
- vārāms Ķīmisks savienojums - bezkrāsaini, kubiski kristāli (ar raksturīgu garšu), kas labi šķīst ūdenī un ko izmanto, piemēram, par piedevu pārtikas produktiem, konservēšanas līdzekli, izejvielu ķimikāliju ražošanai. Nātrija hlorīds.
- sāls Ķīmisks savienojums - bezkrāsaini, kubiski kristāli (ar raksturīgu garšu), kas labi šķīst ūdenī un ko izmanto, piemēram, par piedevu pārtikas produktiem, konservēšanas līdzekli, izejvielu ķimikāliju ražošanai. Vārāmais sāls. Nātrija hlorīds.
- izmielot Labi paēdināt (parasti ar ko garšīgu).
- Piesiet (savu) sirdi Labi, sātīgi paēst, arī izraisīt sātīguma sajūtu. Arī labi garšot.
- labums Labs, garšīgs produkts, ēdiens.
- ielaizīties Laizot izjust kā tādu, kas iegaršojas.
- Gludā lakrica Lakrica, kuras saknēm un apakšzemes dzinumiem ir salda garša.
- mētra Lakstaugs, kam parasti ir īpatnēja smarža, garša.
- šimpanze Līdz 1,7 metriem garš cilvēkpērtiķu dzimtas dzīvnieks (Āfrikā) ar melnu apmatojumu.
- zobenvalis Līdz 10 metriem garš plēsīgs zobvaļu apakškārtas dzīvnieks, kam uz muguras ir 1,7 metrus augsta, asa spura.
- skudrīte Līdz 3 milimetriem garš skudru dzimtu grupas kukainis.
- cērme Līdz 30 centimetriem garš parazītisks velteniskais tārps (dzīvnieku, arī cilvēku organismā).
- pipargurķītis Līdz 6 centimetriem garš marinēts gurķis ar spēcīgi izteiktu piparu garšu.
- ragaste Liels vai vidēji liels plēvspārņu kārtas kukainis, kura mātītēm ir garš, pārragojies dējeklis.
- atsist Ļaut mazliet sajust (krāsu, smaržu, garšu).
- Sirms mūžs Ļoti garš mūžs.
- smalks Maigs, patīkams, arī izcils (parasti par garšu, smaržu).
- grāvis Mākslīgi veidots garš padziļinājums zemes virsmā (ūdens uzņemšanai un vadīšanai, arī robežas iezīmēšanai).
- timiāns Mārsils, kam ir sīkas lapas, violeti iesarkani ziedi un ko izmanto par garšaugu.
- zefīrs Masa, ko iegūst, karsējot saputotu olas baltumu ar agaru, augļu vai ogu sīrupu, garšvielām un aromātiskam vielām. Konditorejas izstrādājums, kas gatavots no šādas masas.
- taksis Medību suņu šķirnes, kuru pārstāvjiem raksturīgs neliels augums, garš, spēcīgs viduklis, īsas, līkas kājas, samērā liela galva, nokarenas ausis.
- Asā mērce Mērce ar stipru garšvielu piedevu.
- miecgarša Miecvielu raksturīgā rūgteni sīvā garša (piemēram, aronijām).
- parandža Muhamedāņu sieviešu virsējais apģērbs - garš, plats, melns galvā uzmaucams apmetnis ar garām piedurknēm un astru tīkliņu sejas aizklāšanai.
- laurs Mūžzaļš dekoratīvs dienvidu koks ar asi aromātiskām lapām, kuras izmanto, piemēram, par garšvielu.
- nagliņkoks Mūžzaļš miršu dzimtas koks, kura ziedu pumpurus izmanto par garšvielu.
- muskatkoks Mūžzaļš tropu koks, no kura sēklām iegūst garšvielas, eļļu.
- trompetnarcise Narcise, kuras ziedam vainags ir tikpat garš kā apziedņa lapas vai garāks par tām.
- nogaršot Ne daudz apēst, iedzert (ko), parasti lai novērtētu (tā) garšu.
- stiebriņš Neapstrādāts garšķiedras linu produkts, pēc kā nosaka to daudzumu.
- garšot Nedaudz baudīt (ēdienu, dzērienu), lai novērtētu (tā) garšu.
- žurga Negaršīgs, nekvalitatīvs dzēriens. Arī susla.
- nejauks Negaršīgs, pretīgs (par ēdienu, dzērienu).
- krustnagliņas Neizplaukuši žāvēti nagliņkoka ziedu pumpuri ar raksturīgu smaržu un garšu.
- sīkronis Neliels (aptuveni līdz 150 centimetriem garš) roņu dzimtas dzīvnieks.
- špics Neliels dekoratīvs suns, kam raksturīgs pasmails, īss purns, mazas, stāvas, trīsstūrveida ausis, gredzenā saritināta aste un biezs, garš, taisns apmatojums. Attiecīgā suņu šķirne.
- trauciņš Neliels, noteiktām vajadzībām (parasti ēdiena piedevu, piemēram, garšvielu, ievietošanai) piemērots trauks.
- Šķērma garša Nepatīkama nenoteiktas garšas sajūta.
- lamzaks Neveikls, neizveicīgs, lempīgs, arī liels, garš cilvēks.
- lamzīgs Neveikls, neizveicīgs, lempīgs, arī liels, garš.
- karaļpingvīns No 90 līdz 100 centimetru garš pingvīns ar slaidu knābi un dzeltenu spalvu laukumu abpus galvai un pakaklē.
- kanēlis No kanēļkoka mizas iegūta garšviela ar noturīgu, stipru smaržu un īpatnēju garšu.
- safrāns No šī krokusa drīksnas iegūta garšviela, krāsviela.
- izgaršot Nogaršojot ēdienu, dzērienu, pilnīgi sajust, atšķirt (garšu). Lēni, ar baudu ēst, dzert (ko), nosakot garšu.
- Likt uz zoba Nogaršot, ēst (ko).
- Likt uz zoba Nogaršot, ēst (ko).
- Likt pie mutes (arī lūpām) Nogaršot, sākt ēst vai dzert (ko).
- Likt pie lūpām (arī mutes.) Nogaršot, sākt ēst vai dzert (ko).
- Likt pie mutes (arī lūpām) Nogaršot, sākt ēst vai dzert (ko).
- nobaudīt Nogaršot.
- nolūkot Nogaršot.
- nomēģināt Nogaršot.
- nodzerties Norāda, ka (kas dzerams) ir ļoti garšīgs, lielā daudzumā.
- noēsties Norāda, ka (kas ēdams) ir ļoti garšīgs, lielā daudzumā.
- citronskābe Organiska skābe, kas ietilpst citronu, kā arī dažu citu augļu un ogu sastāvā un ko plaši lieto garšvielu un medikamentu rūpniecībā.
- sabojāt Padarīt nekvalitatīvu, nepieņemamu (piemēram, garšu). Būt par cēloni tam, ka pazūd (apetīte).
- adāmadata Pagarš (metāla, plastmasas vai cita materiāla) irbulis ar smailiem galiem, kuru lieto adīšanai. Adāmā adata.
- sklanda Pagarš, tievs apaļkoks; kārts.
- kārts Pagarš, tievs apaļkoks.
- palūkot Pagaršot.
- pamēģināt Pagaršot.
- paraudzīt Pagaršot.
- gardināt Panākt, ka (ēdiens) iegūst labāku garšu.
- smaržmētra Panātru (lūpziežu) dzimtas augs, kuram ir olveida vai garenas lapas, sārti vai violeti ziedi lapu žāklēs un īpatnēja rūgiena smarža un garša.
- majorāns Panātru (lūpziežu) dzimtas garšaugs, kas satur ēterisku eļļu.
- turēties Par smaržu, garšu.
- pārgarš Pārāk garš.
- apraudzīt Pārbaudīt (aptaustot, pagaršojot, apskatot u. tml.).
- degustēt Pārbaudīt (pārtikas produktus) pēc izskata, garšas, smaržas, lai noteiktu (to) kvalitāti ražošanas gaitā.
- bomis Paresns, pagarš, parasti nodarināts, koks. Resna koka kārts (piemēram, smaguma celšanai, balstam).
- labi Patīkami (smaržot, garšot u. tml.).
- kupāti Pēc izskata desai līdzīgs gruzīnu nacionālais ēdiens no gaļas (parasti cūkgaļas), sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām.
- vecpiens Piens, kas rodas govs laktācijas perioda beigās un no parastā piena atšķiras ar augstu viskozitāti un nepatīkamu, rūgtenu garšu.
- sapiparot Pievienojot (kam) piparus, panākt, ka (tam) rodas, parasti pārmērīgi, asa garša.
- savircot Pievienojot (kam) virces, panākt, ka (tam) rodas, parasti pārmērīgi, asa garša.
- peldpīle Pīļu dzimtas putns, kam ir garš, plakans knābis un kam raksturīga barības meklēšana svērteniskā stāvoklī, iegremdējot ūdenī galvu un ķermeņa priekšgalu.
- virces Pipara (1) smaržīgi nogatavojušies augļi gaiši brūnā krāsā ar gludu miziņu. Asas, aromātiskas garšvielas.
- mantija Plats, garš apmetņa veida apģērba gabals, ko valkā virs cita apģērba.
- nelabi Pretīgi, nepatīkami (garšot, ost).
- nelāgs Pretīgs, nepatīkams (par garšu, smaržu).
- garšviela Produkts, kas satur aromātiskas vielas un ko pievieno ēdieniem garšas uzlabošanai.
- midi Pusgarš (par kleitu, svārkiem, mēteli).
- dzērvjveidīgie Putnu kārta, kurā ietilpst putni, kam raksturīgas garas kājas ar īsiem pirkstiem, garš kakls un knābis, īsa aste. Šīs kārtas putni.
- apšķebināt Radīt nelabumu, riebumu, nepatiku (piemēram, par kādu smaržu, garšu).
- cirsties Radīt stipru (ožas, garšas) kairinājumu - par garšu, smaku.
- kost Radīt sūrstošu, dedzinošu sajūtu (piemēram, par dūmiem, asām garšvielām).
- krokodils Rāpuļu klases kārta, kuras pārstāvjiem raksturīgs garš rumpis, ļoti īsas kājas, ragvielas un kaula bruņas uz muguras un astes. Šīs kārtas dzīvnieki.
- šampanizēt Raudzēt (vīnu) otrreiz, lai radītu (tam) vēlamo garšu, aromātu, piesātinājumu ar ogļskābes gāzi.
- bluķis Resns, ne visai garš koka stumbra vai baļķa gabals.
- serinka Rudens šķirnes ābele ar vidēji lieliem augļiem, kam ir sarkanā māla krāsai līdzīgs blāvs sārtojums un saldskāba, šķirnei raksturīga garša un aromāts; attiecīgā ābeļu šķirne. Mālābele.
- mālābele Rudens šķirnes ābele ar vidēji lieliem augļiem, kam ir sarkanā māla krāsai līdzīgs blāvs sārtojums un saldskāba, šķirnei raksturīga garša un aromāts. Attiecīgā ābeļu šķirne.
- samudēt Sabojāties, parasti pilnīgi, iegūt nepatīkamas garšas īpašības, piemēram, sarūgstot, saskābstot (par produktiem). Sasmakt (par gaisu).
- konditoreja Saistīts ar pārtikas rūpniecības nozari, kas ražo pārtikas produktus ar lielu ogļhidrātu, tauku saturu un augstvērtīgām garšas un aromāta īpašībām, šai nozarei raksturīgs.
- Uz kārā zoba, arī uz kāro zobu Saka par kāres apmierināšanu pēc kā sevišķi garšīga.
- Kā oga Saka par ko garšīgu.
- (Vai) kūst uz mēles (arī mutē) Saka par ko ļoti garšīgu, parasti saldu, sulīgu.
- (Vai) (iz)kūst uz mēles (arī mutē) Saka par ko ļoti garšīgu, parasti saldu, sulīgu.
- (Vai) (iz)kūst mutē (arī uz mēles) Saka par ko ļoti garšīgu, parasti saldu, sulīgu.
- (Vai) izkūst uz mēles (arī mutē) Saka par ko ļoti garšīgu, sulīgu.
- Pats lien mutē Saka par ko ļoti garšīgu.
- Mēli var norīt (arī nokost) Saka par ko ļoti garšīgu.
- Pats lien mutē Saka par ko ļoti garšīgu.
- Mēli var nokost (arī norīt) Saka par ko ļoti garšīgu.
- Mēli var norīt (arī nokost) Saka par ko ļoti garšīgu.
- Mēli var norīt (arī nokost) Saka par ko ļoti garšīgu.
- Tāds, ka pirkstiņus (arī pirkstus) var aplaizīt, arī tāds, ka pirkstiņus (arī pirkstus) aplaiza Saka par ko ļoti garšīgu. Saka par ko ļoti patīkamu.
- Tāds, ka pirkstus (arī pirkstiņus) var aplaizīt, arī tāds, ka pirkstus (arī pirkstiņus) aplaiza Saka par ko ļoti garšīgu. Saka par ko ļoti patīkamu.
- Ēst (arī dzert) var Saka par ko negaršīgu, bet ēšanai (dzeršanai) lietojamu.
- Sirds (arī dūša sar.) (ne)ņem pretī Saka, ja kas (ne)garšo, retāk (ne)patīk.
- Sirds (arī dūša sar.) (ne)ņem pretī Saka, ja kas (ne)garšo, retāk (ne)patīk.
- Mēle (vai) kūst Saka, ja kas ļoti garšo.
- Mēle (vai) kūst Saka, ja kas ļoti garšo.
- Zobi niez Saka, ja ļoti vēlas ko nogaršot, ēst.
- Iet iekšā Saka, ja var ieēst. Saka, ja kas garšo.
- siltalus Sakarsēts un īpaši sagatavots alus, kam ir pievienots vārošs piens, ar cukuru sakults olas dzeltenums un garšvielas (piemēram, ingvers, kanēlis).
- uzkost Sakožot zobus ēdot, sajust mutē (ko neēdamu, arī nepatīkamu garšu).
- vimpelis Samērā garš un šaurs karodziņš, kas piestiprināts pie kāta ar pamatni un ko piešķir par nopelniem, uzvaru u. tml.
- roka Samērā garš, kustīgs (ierīces, ietaises u. tml.) darba elements.
- nūja Samērā garš, no dzinumiem attīrīts paresns zars, no dzinumiem, zariem attīrīts tievs koka stumbrs.
- labs Samērā garš, tāls (piemēram, par attālumu, ceļa posmu).
- šahta Samērā garš, vertikāls dobums, eja (piemēram, celtnēs, iekārtās, iežos).
- pavediens Samērā tievs, garš (kāda materiāla) veidojums (parasti šūšanai, siešanai).
- miets Samērā tievs, garš kokauga stumbra, zara stieņveida gabals, parasti ar nosmailinātu galu.
- stīga Samērā tievs, garš veidojums (parasti stieple, pavediens, mats).
- krēms Saputota saldā krējuma vai sviesta un dažādu piedevu (piemēram, olu, augļu, cukura, želatīna, garšvielu) stinga masa (saldēdienam, ēdienu rotāšanai, pildīšanai).
- garum Savienojumā ar «garš» formām izsaka īpašības vai pazīmes pastiprinājumu.
- starpnervs Sejas nerva mazākā daļa, ko veido jušanas un veģetatīvās šķiedras, kuru zari inervē garšas kārpiņas, zemmēles un zemžokļa siekalu, kā arī asaru dziedzeri.
- kārums Sevišķi garšīgs, izmeklēts ēdiens, dzēriens. Ēdiens, dzēriens, kas kādam ļoti garšo.
- rotonda Sieviešu virstērps - garš apmetnis bez piedurknēm.
- saldskābs Skābs ar saldu piegaršu.
- smuidrs Slaids, garš (par priekšmetiem).
- smuidrs Slaids, garš, arī lokans (par augiem, parasti kokiem, to daļām); tāds, kur aug slaidi, gari, arī lokani koki (piemēram, par mežu).
- Trako krekls Speciāls garš krekls ar pagarinātām piedurknēm psihiski slimu cilvēku kustību ierobežošanai.
- Trako krekls Speciāls garš krekls ar pagarinātām piedurknēm psihiski slimu cilvēku kustību ierobežošanai.
- šķēps Sporta rīks mešanai tālumā - samērā garš metāla kāts ar aptinumu vidū un asu galu.
- paviāns Suņgalvas pērtiķis, kam raksturīgs garš purns un spilgtas krāsas sacietējumi uz sēžas.
- žāvēt Šādā veidā mazināt (uzturlīdzekļu) ūdens saturu, piemēram, lai sagatavotu (tos) ilgstošai glabāšanai, pārveidotu (to garšu).
- kaltēt Šādā veidā mazināt (uzturlīdzekļu) ūdens saturu, piemēram, lai sagatavotu (tos) ilgstošai glabāšanai, pārveidotu (to) garšu.
- dvielis Šāds garš, šaurs auduma gabals, ko izmanto zārka nešanai un ielaišanai kapā.
- lineārs Šaurs un garš, ar taisnām, gandrīz paralēlām malām (par augu lapām).
- fjords Šaurs, dziļš, bieži vairākus desmitus kilometru garš, izlocīts jūras līcis ar atzarojumiem un stāviem, augstiem krastiem.
- sile Šaurs, garš trauks, šaura, gara tvertne, ko izmanto, piemēram, tehnoloģiskā procesā (kā) ievietošanai.
- riba Šaurs, garš, plakans krūškurvja lokveida kauls, kas ir kustīgi piesaistīts pie mugurkaula un var būt saaudzis ar krūškaulu (cilvēkam un mugurkaulnieku apakštipa dzīvniekiem).
- dvielis Šaurs, pagarš (parasti linu, kokvilnas) auduma izstrādājums (ķermeņa vai tā daļu, arī trauku) slaucīšanai.
- kardamons Šī auga sēklas, ko izmanto par garšvielu.
- koriandrs Šī garšauga auglis.
- mērce Šķidra piedeva, kas papildina ēdiena garšu, izskatu, uzturvielu daudzumu.
- marināde Šķidrums, ko parasti gatavo no ūdens, etiķa, garšvielām un citiem komponentiem un ko izmanto pārtikas produktu konservēšanai.
- rūgts Tāds (augs), kuram ir raksturīga šāda garša, parasti, salīdzinot ar ko citu tajā pašā, piemēram, dzimtā, šķirnē.
- garvilnas Tāds (dzīvnieks), kam ir garš apmatojums.
- izvēlīgs Tāds (dzīvnieks), kas grib (ēst) tikai to, kas garšo.
- garkāta Tāds (parasti darba rīks), kam ir garš kāts.
- garstobra Tāds (šaujamierocis), kam ir samērā garš stobrs.
- sīvs Tāds, kam ir asa, piemēram, rutkiem raksturīgā (rūgti skāba vai rūgti sāļa) garša.
- kupls Tāds, kam ir biezs un samērā garš apmatojums (par kažokādu, izstrādājumiem no tās).
- kupls Tāds, kam ir biezs un samērā garš apmatojums, apspalvojums (par dzīvniekiem, to ķermeņa daļām).
- garmatains Tāds, kam ir garš apmatojums (par dzīvnieku).
- garspalvains Tāds, kam ir garš apmatojums (par dzīvnieku). Garmatains (2).
- garkaklains Tāds, kam ir garš kakls (par cilvēkiem vai dzīvniekiem).
- garkātains Tāds, kam ir garš kāts.
- garknābja Tāds, kam ir garš knābis.
- slaids Tāds, kam ir garš, taisns stumbrs (par lakstaugiem).
- medains Tāds, kam ir medus smarža vai garša.
- sājš Tāds, kam ir nepatīkami sūra, rūgta garša. Arī bezgaršīgs, novadējies. Sūrs, rūgts (par garšu).
- garšīgs Tāds, kam ir patīkama garša. Tāds, kas labi garšo.
- gards Tāds, kam ir patīkama garša. Tāds, kas labi garšo. Garšīgs.
- salkans Tāds, kam ir pliekani saldena garša. Pliekani saldens (par garšu).
- saldenrūgts Tāds, kam ir saldeni rūgta garša. Saldeni rūgts (par garšu).
- saldenskābs Tāds, kam ir saldeni skāba garša. Saldeni skābs (par garšu).
- saldrūgts Tāds, kam ir saldi rūgta garša. Saldi rūgts (par garšu).
- saldsājš Tāds, kam ir saldi sāja garša. Saldi sājš (par garšu).
- paīss Tāds, kam ir samērā mazs attālums no viena gala līdz otram. Pretstats: pagarš (1).
- īss Tāds, kam ir samērā neliels garums. Pretstats: garš.
- smaržlapu Tāds, kam ir smaržīgas lapas, īpatnēja rūgtena smarža un garša.
- sūrs Tāds, kam ir stipri rūgta, arī sāli vai skābi rūgta garša.
- neass Tāds, kam ir vāji kairinoša iedarbība uz garšu vai ožu. Viegls, maigs.
- sāļš Tāds, kam ir vārāmajam sālim raksturīgā garša.
- vērmeļains Tāds, kam ir vērmeļu garša vai smarža.
- sveķains Tāds, kam ir, parasti egļu, priežu, sveķu smarža, garša. Tāds, kas ir raksturīgs, parasti egļu, priežu, sveķiem (par smaržu, garšu).
- skābs Tāds, kam ir, piemēram, citronam, dzērvenēm raksturīgā garša.
- salds Tāds, kam ir, piemēram, cukuram, medum raksturīgā garša.
- rūgts Tāds, kam ir, piemēram, vērmelēm, žultij raksturīgā garša.
- bezgaršīgs Tāds, kam nav raksturīgās garšas.
- bezgaršīgs Tāds, kam nejūt garšu.
- vircots Tāds, kas atgādina virces (piemēram, pēc garšas vai smaržas).
- slaids Tāds, kas ir garš, taisns un kam stumbra apakšdaļā samērā lielā posmā nav zaru (par kokaugiem).
- pastiept Tāds, kas ir izaudzis, izveidojies (kādā virzienā) samērā garš (parasti par organisma daļām).
- pliekans Tāds, kas ir sājš, bezgaršīgs. Tāds, kam ir maza barības vērtība. Arī novadējies.
- krietns Tāds, kas ir samērā garš, tāls (piemēram, par ceļa posmu).
- zemaudzīgs Tāds, kas izaug zems, nav garš (par augiem).
- šķērms Tāds, kas izraisa nepatīkamu nenoteiktas garšas sajūtu. Tāds, kas rūgstot, skābstot ir sabojājies.
- gards Tāds, kas izraisa patīkamu garšas sajūtu (par smaržu).
- nelabs Tāds, kas izraisa pretīguma sajūtu (par garšu, smaržu).
- ass Tāds, kas ļoti stipri kairina ožu, garšu.
- viegls Tāds, kas maz kairina (piemēram, ožu, garšu).
- paass Tāds, kas samērā stipri kairina ožu, garšu.
- kārs Tāds, kas tiecas pēc garšas baudas, kāro ko ļoti iecienītu, garšīgu, tāds, kam ir liela kāre pēc kāda ēdiena, dzēriena.
- nebaudāms Tāds, kas, piemēram, sliktas garšas dēļ nav izmantojams uzturā.
- kārs Tāds, kurā izpaužas kāre pēc kā ļoti iecienīta, garšīga, tāds, kurā izpaužas liela kāre pēc kāda ēdiena, dzēriena.
- nenosakāms Tāds, kura pazīmes nav precīzi konstatējamas (piemēram, par krāsu, smaržu, garšu).
- slaids Taisns un samērā garš, arī samērīgs (par cilvēkiem).
- slaiks Taisns un samērā garš, arī samērīgs (par cilvēkiem). Slaids [1] (1).
- stalts Taisns, samērīgs, parasti garš, arī vingrs (par cilvēkiem). Taisns, samērīgs, parasti garš (par cilvēka augumu).
- gardegunis Tas (tāds), kam ir garš deguns (par cilvēku).
- garkaklis Tas (tāds), kam ir garš kakls (par cilvēkiem vai dzīvniekiem).
- gardegunis Tas (tāds), kam ir garš knābis, snuķis, purns.
- garknābis Tas (tāds), kam ir garš knābis.
- krējumlaizis Tas, kam garšo krējums, krējuma kārotājs.
- sarūgtēt Tiekot uzglabātam, kļūt, parasti ļoti, rūgtam (pēc garšas), sabojāties, parasti pilnīgi.
- šmaugs Tievs un (parasti) garš, taisns (par kokaugiem, to daļām). Arī slaids (2).
- šmaugs Tievs un garens, arī samērā garš (par priekšmetiem). Arī slaids (3).
- slaids Tievs un samērā garš (piemēram, par priekšmetiem).
- šmaugs Tievs un samērā garš, arī taisns (par cilvēkiem vai dzīvniekiem). Arī slaids (1).
- šķeista Tievs, garš nocirsts vai nozāģēts koka stumbrs (bez zariem), arī zars.
- pavediens Tievs, garš organisma veidojums.
- šķiedra Tievs, garš veidojums organismā. Arī garena, pavedienam līdzīga šūna vai šādu šūnu kopums.
- kornišons Trīs līdz pieci centimetri garš gurķu auglis, kuru izmanto konserviem.
- kardamonaugs Tropu augs, kura sēklas izmanto par garšvielu.
- ūdens Ūdeņraža oksīds - šķidra viela (minerāls), kam nav garšas, smaržas, krāsas (biezākam slānim zilgana krāsa) un kas, parasti šķīdumu, maisījumu sastāvā, ir plaši izplatīta ūdenstilpēs, augsnē, gaisā, organismos.
- plaudeniski Uz vēdera (gulēt, nogulties u. tml.). Arī garšļaukus.
- sagaršot Uztvert, arī konstatēt (kā) garšu, parasti pilnīgi, precīzi.
- sprakšķis Vaboļu kārtas dzimta, kurā ietilpst kukaiņi, kam ir šaurs, garš ķermenis un kas no guļus stāvokļa apveļas uz kājām, radot sprakšķošu troksni.
- izgaršoties Vairākkārt nogaršot.
- matonis Vairākus desmitus centimetru garš velteņtārpu tipa dzīvnieks, kura kāpuri parazitē kukaiņos, bet pieauguši dzīvo saldūdeņos starp ūdensaugiem.
- novārīt Vārot panākt, ka zūd (kā īpašības, parasti garša).
- konditoreja Veikals, kur pārdod pārtikas produktus ar lielu ogļhidrātu, tauku saturu un augstvērtīgām garšas un aromāta īpašībām. Šāds veikals kopā ar ceptuvi, kur izgatavo šādus izstrādājumus. Ceptuve, kur izgatavo šādus izstrādājumus.
- pusgarš Vidēji garš.
- susliks Vidēji liels (līdz 40 centimetriem garš) vāveru dzimtas dzīvnieks (stepēs, mežastepēs, tuksnešos, pustuksnešos).
- rūgtviela Viela ar rūgtu garšu (parasti augos).
- saldviela Viela ar saldu garšu.
- dilles Viengadīgi čemurziežu dzimtas garšaugi ar ļoti smalki plūksnainām lapām.
- koriandrs Viengadīgs čemurziežu dzimtas garšaugs ar nelieliem, ieapaļiem dzelteniem vai brūnganiem augļiem - sēkleņu skaldaugļiem.
- ūdenspipars Viengadīgs sūreņu dzimtas augs, kam ir raksturīgi iesārti vai zaļgani ziedu ķekari, kodīga piparu garša un kas aug mitrās vietās un krastmalās.
- pētersīlis Viengadīgs, divgadīgs vai daudzgadīgs čemurziežu dzimtas garšaugs ar tumši zaļām, spīdīgām lapām.
- pikants Vircots, ass (par ēdienu, tā garšu).
- beluga Vislielākā storu dzimtas zivs ar vērtīgu, garšīgu gaļu.
- bezgaršība Vispārināta īpašība --> bezgaršīgs (1), šīs īpašības konkrēta izpausme.
- garšīgums Vispārināta īpašība --> garšīgs, šīs īpašības konkrēta izpausme.
- rokfors Zaļo pelējuma sēņu siers ar asu smaržu un garšu.
- kažoks Zīdītāju dzīvnieku, parasti biezs, garš, apmatojums, arī āda ar šādu apmatojumu.
- Gara zilbe Zilbe, kurā ir garš patskanis, divskanis vai diftongisks savienojums.
- Gara zilbe Zilbe, kurā ir garš patskanis, divskanis vai diftongisks savienojums.
- platknābis Zosveidīgo kārtas putns, kam raksturīgs garš, galā ļoti paplatināts knābis.
garš citās vārdnīcās:
Tēzaurs
MLVV
MEV